Слушайте ни online
listen
Winamp jetAudio
Подкрепете ни
PayPal Gift


Интернет радио Татковина


QR
Реклама

Скъпи приятели, пилигрими, добри хора, Обръщам се към вас, изминалите Камино, бъдещите пилигрими, вашите семейства и приятели, както и към Вас, за които Пътят на Свети Яков е нещо все още непознато. Камино е изживяване, което оставя дълбоки следи във всеки, сложил крак, или гума на този благословен път. След осем години тръгвам отново на Камино, но този път от България, този път с колело и този път не само заради себе си. Каня Ви да споделите нашето Камино, което свързва България с европейските пътища на Св. Яков и продължава по класическото „френско“ Камино от Сан Жан до Сантяго. Каня Ви на едно сантиментално пътуване от вълшебния Созопол през бившите български земи на Беломорска Тракия, люлките на българската писменост – Солун и Охрид, автентичната Албания и цялото крайбрежие на Хърватска, оттам през Северна Италия, където ще се включа в един от европейските пътища Камино, прекосявайки Франция и достигайки до Сан Жан Пиед де Порт. Посвещавам пътуването си на естествената нужда да помагаме, която крепи света и сърцата ни. Две български деца, имат нужда от нашата помощ, за да получат шанса да изживеят детството и юношеството си пълноценно, да пораснат и да предадат нататък основните човешки добродетели. Християн Христов е тригодишен сладур, който в края на 2018 е диагностициран със злокачествен тумор в мозъка, а след това и с хидроцефалия. Благодарение на силна дарителска акция, организирана от община Тополовград са събрани 28 832 евро. Остават 4592 евро, които не включват разходите по възстановяването на Християн. Невена Родович ( 12 г. ) е изключителна комбинация от най-добрите черти на българския и полския народ.Миналата година бе открит тумор на малкия й мозък. След две спешни операции е отстранен, но след последвалата дълготрайна хидроцефалия е увреден очния нерв в дясното око почти изцяло, а на лявото – частично. Днес родителите и приятели на Невена се борят за това тя да възвърне зрението си. Част от нужната сума вече е събрана, но остават около 15 500

ДНЕС Е ЕНЬОВДЕН И РОЖДЕСТВО НА СВЕТИ ЙОАН, ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН. ЧЕСТИТО НА ПРАЗНУВАЩИТЕ ДНЕС. Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източно православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В различните географски области името се произнася по различен начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Йоан, Янко, Яни, Яна, Янка, Еньо. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Ритуали Отнемане на плодородие от чужда нива или добитък За Еньовден е характерно „грабенето“ (краденето) и „маменето“ на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуала се прави и на Гергьовден. Казват, че жени (баятелки, магьосници) отиват на чужда нива, събличат се голи и извършват различни ритуали. Тогава стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един стрък и това е царят на нивата. Тогава магьосницата го откъсва и го носи на своята нива или на нивата на този, който й е поръчал „краденето“. Вярва се, че с царя тръгва и плодородието на нивата. За предпазване от такова „открадване“, срещу празника стопанинът сам жъне своята нива в средата или в четирите ъгъла, за да я намери житомамницата вече „обрана“. Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал — забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е „аталия“ (лош ден) и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил.

СЛУШАЙТЕ ДНЕС НА WWW.TATKOVINA.COM РУБРИКАТА "НАШАТА БЪЛГАРИЯ" С АВТОР И ВОДЕЩ Д-Р ВАНЯ ВЕЛКОВА ОТ БЕРЛИН: За родните традиции и обичаите свързани с отбелязването на празника Еньовден чуйте днес, 21 юни от 14:00 ч. и на 22 юни от 02:00 ч. българско време, в рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваня Велкова от Берлин, единствено на www.tatkovina.com Наближава Еньовден - един от най-почитаните празници в народния ни календар. Нека познаваме и опазваме даровете на природа и на Еньовден - 24 юни, всеки да откъсне поне едино биле , за здраве и обич, за късмет и берекет.

СЛУШАЙТЕ НА WWW.TATKOVINA.COM РУБРИКАТА "ДАР СЛОВО" С ДОЛОРЕС МЕЛКИ ОТ ТУНИС: Както всеки понеделник водещата Долорес Мелки от Тунис е подготвила да представи ярка литературна творба в кратка форма. Днес отново ще съзерцаваме в човешкия живот и мъдрост чрез стихотворението на Иван Дойчинов - Южняк - "Път". Изберете www.tatkovina.com днес, 17 юни от 14:00 ч. и на 18 юни от 02:00 ч. българско време, за да усетим и предадем посланието на поредната ярка творба на съвременен български автор.

38 БЪЛГАРЧЕТА ОТ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА СЕ СЪСТЕЗАВАХА В МАНХАЙМ ЗА ПРИЗА "ЦАРИЦА/ЦАР НА БУКВИТЕ" Чуйте отново за наскоро провелия се Трети междуучилищен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас "Аз Буки Веди" в репортажа на Франциска Селимска, училищен ръководител на Българско Неделно Училище "Д-р Петър Берон" в Манхайм. Училището е инициатор и организатор на интересния конкурс. Кой грабна короната, кои са участниците и наградените чуйте днес, 14 юни от 15:00 ч. и на 15 юни от 03:00 ч. българско време, в репортажа на Франциска Селимска, само на www.tatkovina.com

СЛУШАЙТЕ ДНЕС НА WWW.TATKOVINA.COM РУБРИКАТА "НАШАТА БЪЛГАРИЯ" С АВТОР И ВОДЕЩ Д-Р ВАНЯ ВЕЛКОВА ОТ БЕРЛИН: Наближава Еньовден - един от най-почитаните празници в народния ни календар. Нека бъдем близко до майката - природа и всеки да откъсне поне един билков стрък на 24 юни, за здраве и обич, за късмет и берекет. За родните традиции и обичаите свързани с отбелязването на празника Еньовден чуйте днес, 14 юни от 14:00 ч. и на 15 юни от 02:00 ч. българско време, в рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваня Велкова от Берлин, единствено на www.tatkovina.com

38 БЪЛГАРЧЕТА ОТ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА СЕ СЪСТЕЗАВАХА В МАНХАЙМ ЗА ПРИЗА "ЦАРИЦА/ЦАР НА БУКВИТЕ" С подробности за наскоро провелия се Трети междуучилищен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас "Аз Буки Веди" включваме Франциска Селимска, училищен ръководител на Българско Неделно Училище "Д-р Петър Берон" в Манхайм. Училището е инициатор и организатор на интересния конкурс. Кой грабна короната, кои са участниците и наградените чуйте днес, 11 юни от 15:00 ч. и на 12 юни от 03:00 ч. българско време, в репортажа на Франциска Селимска, само на www.tatkovina.com

Нова литературна творба ни вдъхновява за успешен старт на седмицата! Понеделник е, а Долорес Мелки от Тунис е подготвила за рубриката ДАР СЛОВО, нова литературна творба в кратка форма. Днес ще чуем стихотворението "Път" на Иван Дойчинов - Южняк. Изберете www.tatkovina.com днес, 10 юни от 14:00 ч. и на 11 юни от 02:00 ч. българско време, за да се потопим в мъдростта и посланието на поредната ярка творба на съвременен български автор.

ИДВАТ БЕЗГРИЖНИ ДНИ ЗА ЖЕНИТЕ СЛЕД РУСАЛСКАТА НЕДЕЛЯ! СЛУШАЙТЕ ДНЕС "НАШАТА БЪЛГАРИЯ", НА WWW.TATKOVINA.COM, И НАУЧЕТЕ ОТ Д-Р ВАНЯ ВЕЛКОВА КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ВЪРШИ НЕЖНАТА БЪЛГАРСКА ПОЛОВИНКА, СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА СПОРЕД НАРОДНИТЕ ВЯРВАНИЯ: Както всеки петък..., отново сме заедно...с д-р Ваня Велкова, автор и водещ на рубриката „Нашата България“. Днес водещата ще разкаже за интересния, но малко познат обичай Русалска неделя. Наричана още Русалия или Русаля, това е седмицата след Петдесетница (петдесетият ден след Великден). Обичаят е типичен за Северозападна България. Според народните вярвания, през Русалската неделя идвали русалиите, които били представяни като различни свръхестествени същества. Казват, че през Русалската седмица не трябвало да се спи на открито. Жените не трябвало да перат и тъкат. Не трябвало да се мият. Също така никой не трябвало да ходи без път по полето, тъй като, ако някой стъпел на трапезата на русалиите, щял да се разболее. Всичко по темата чуйте днес, 7 юни от 14:00 ч. и на 8 юни от 02:00 ч. българско време, само на www.tatkovina.com в рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваня Велкова от Берлин.

СЛУШАЙТЕ ДНЕС НА WWW.TATKOVINA.COM РЕПОРТАЖА НА РОСИЦА БАЙРАКТАРСКИ ПОСВЕТЕН НА ДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА НА БНУ "АЗ БУКИ ВЕДИ" В КЬОЛН Чуйте емоционалния разширен репортаж на Росица Байрактарски - ръководител на БНУ "Аз Буки Веди" в Кьолн, посветен на десетата годишнина от създаването на училището. Големият празник се състоя в център КАРИТАС в Кьолн, на 25 май. Фото репортажа е дело на МедияПулс и Димитър Керезев. Изберете www.tatkovina.com днес, 4 юни от 15:00 ч. и на 5 юни от 03:00 ч. българско време, за да се пренесем заедно на празника на бългаското училище в Кьолн.

Мнения
 • България / Интернет радио Татковина

  ЧЕСТИТ ПЪРВИ ЛЕТЕН ДЕН, СЛУШАТЕЛИ НА ИНТЕРНЕТ РАДИО "ТАТКОВИНА". ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ ВЕСЕЛО И НЕ...Още

 • България / Георгиева

  Честита баба Марта ! ❤

 • България / Интернет радио Татковина

  Благодарим ти за хубавите думи, Роман. Заслугата за хубавата музика е благодарение на проф...Още

Кореспонденти днес:
Новини
 • 03.09.2019

  Скъпи приятели, пилигрими, добри хора, Обръщам се към вас, изминалите Камино, бъдещите пи...Още

 • 24.06.2019

  ДНЕС Е ЕНЬОВДЕН И РОЖДЕСТВО НА СВЕТИ ЙОАН, ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН. ЧЕСТИТО НА ПРАЗН...Още

 • 21.06.2019

  СЛУШАЙТЕ ДНЕС НА WWW.TATKOVINA.COM РУБРИКАТА "НАШАТА БЪЛГАРИЯ" С АВТОР И ВОДЕЩ Д-Р ВАНЯ ВЕ...Още

 • 17.06.2019

  СЛУШАЙТЕ НА WWW.TATKOVINA.COM РУБРИКАТА "ДАР СЛОВО" С ДОЛОРЕС МЕЛКИ ОТ ТУНИС: Както все...Още

 • 14.06.2019

  СЛУШАЙТЕ ДНЕС НА WWW.TATKOVINA.COM РУБРИКАТА "НАШАТА БЪЛГАРИЯ" С АВТОР И ВОДЕЩ Д-Р ВАНЯ ВЕ...Още


Реклама
Creative Rays
Сдружение "Музите

Информационен справочник за българите в Бавария

Партньори и Приятели
Bulgaros.info Виена днес BALKANTO Ltd. is a full service Artist Management, Events Management, Events Marketing & Promotion Company based in Toronto, Ontario, Canada. Порталът на българите в Кипър
Bulgarians in UAE Българите в Австрия Българите в провинция Аликанте ISBI Френско-български форум в. Български Новини Българският портал за Валенсия