Слушайте ни online
listen
Winamp jetAudio
Подкрепете ни
PayPal Gift


Интернет радио Татковина


QR
Реклама

Слушайте в "Калейдоскоп" обзор на репортажите на чуждестранните кореспонденти на радио "Татковина, от изтичащата седмица. Репортажът на Светла Кьосева е посветен на 100 годишнината от основаването на българското училище в Будапеща, открито на 25.02.1918 г. Като дългогодишен учител и директор на Будапещенското българско училище "Христо Ботев", Светла Кьосева с гордост и преклонение разказва за историята му от неговото създаване и делото на Константин Спиров, отец Симов и д-р Никола Милев.Съществувало до 2011 година, негов правоприемник става откритото през 2004 г. училище за роден език. С репортажа на Яна Пламенова от Валенсия ще се пренесем на 145 годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, която с почит пред делото му отбелязаха ученици и учители от Първо българско неделно училище "Васил Левски". Ваня Велкова от Берлин разказва за наскоро провелата се "Зелена седмица" в Берлин и българското участие там. Изберете зоната на хубавата българска музика и добрите новини от българските общности в чужбина на www.tatkovina.com днес, 23 февруари от 15:00 ч. и на 24.02. от 03:00 ч. българско време. Нека заедно се гордеем с българското!

В месеца на любовта и виното, с признателност и преклонение пред вековната българска традиция в лозарството и винарството ви срещаме със стародавна легенда за производството на еликсира Мавруд. Той е един от най-старите български винени сортове грозде. Старите майстори казват, че виното Мавруд е тежко като желязо, буйно като еликсир, червено като рубин, сладко и силно като любовта. Водещата д-р Ваня Велкова е избрала да разкаже една от легендите за производството на виното Мавруд, наследена от нейния дядо.Слушайте рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваня Велкова от Берлин днес, 23 февруари от 14:00 ч. и на 24 февруари от 02:00 ч. българско време. Ценители на българското, елате на www.tatkovina.com - зоната на хубавата музика, родната традиция и добрите новини от българските общности по света!

С последните новини от Първо българско неделно училище "Васил Левски" във Валенсия включваме Яна Пламенова. На 17 февруари ученици и учители отбелязаха с много емоции 145 годишнината от героичната и трагична гибел на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Чуйте подробностите в репортажа на Яна Пламенова в рубриката на чуждестранните ни кореспонденти "Светоглед" днес, 21.02. от 15:00 ч. и на 22.02. от 03:00 ч. BG време, само на www.tatkovina

Новата рубрика "Ако искаш, можеш" с автор и водещ Дими Йорданова от Рим стартира днес. Всяка сряда Дими ще дава съвети и ще предлага механизми за постигане на вашите успешни решения в работата и живота. Как да извадим малките камъчета от обувката и мотивирано да постигаме целите си ще научите в рубриката "Ако искаш, можеш". Слушайте новата рубрика на психолога и експерт по стратегически комуникации Дими Йорданова днес, 21 февруари от 14:00 ч. и на 22 февруари от 02:00 ч. българско време, единствено в програмата на радиото на българите по света "Татковина". Очакваме ви на www.tatkovina.com

НА www.tatkovina.com СЛУШАЙТЕ РУБРИКАТА "ЗЕМЕН РАЙ" С АВТОР И ВОДЕЩ ВЕСЕЛА ПАВЛУ ОТ НИКОЗИЯ: Като откривател на екзотични места, Весела Павлу ни отвежда с малката и малко популярна сред туристите държава Сан Марино! Чуйте с какво бе привлечена водещата на предаването и кои места ни препоръчва да посетим. Затаете дъх и слушайте. Мястото си заслужава. Елате на www.tatkovina.com, за да попътуваме заедно днес, 20 февруари от 14:00 ч. и на 21 февруари от 02:00 ч. българско време, до Сан Марино с нашия прекрасен гид Весела Павлу от Никозия, в рубриката "Земен рай".

БЪЛГАРИЯ ПОЧИТА 145 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ Програмата в Пловдив: Изготвена е обща програма със събитията за месеца (от 12 февруари до 12 март 2018 г.) под надслов „ПОДВИГ И СЛАВА”, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество, 145-годишнината от гибелта на Апостола на Свободата- Васил Левски и 170 години от рождението на поета-революционер – Христо Ботев. С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 19 февруари 2018 г, понеделник, от 11 часа в Пловдив ще бъде отбелязана 145-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. Преди това, в 10 часа, в Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида. Слово пред паметника ще произнесе преподавателят в Катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" – доц. Владимир Янев, а водещ на възпоменателното честване ще е актьорът от Драматичен театър – Пловдив – Стефан Попов. В церемонията по традиция ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински Комитет „Васил Левски”-Пловдив и Комитет „Родолюбие”. В общоградското възпоменание и полагането на венци и цветя ще се включат Кметът на Община Пловдив, Председателят на Общинския съвет-Пловдив, Областният управител, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони, Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.

Воден матрак за крави и още 40 иновации на изложението „Агра“: Над четиридесет иновации ще бъдат представени на Международната селскостопанска изложба „Агра 2018“ от 21 до 25 февруари. Деловият форум е известен като портал на най-авангардните разработки за отрасъла. Компании от 25 държави и български научни институти ще покажат в Международен панаир Пловдив панорама на всичко необходимо за модерното фермерство. Една от най-атрактивните новости е матрак за крави, пълен с вода. Той осигурява максимален комфорт на животните, а млеконадоят се увеличава. Дрон за разпръскване на торове и други препарати е сред световните новости, както и фотоелектронна сортираща машина за различни видове продукти. На изложбата ще бъде предлаган разсад от билката жълт смил, известна и като бесмъртниче. Тя е новата хит култура, тъй като маслото от нея се продава по 1500-1800 евро за килограм. Иновации от европейски мащаб са мобилна напоителна система и уникален хедер за бяла жътва и ориз, който прибира само зърното и съкращава наполовина времето за тази операция. Тенденцията за по-голяма ефективност се налага и при селектирането на растения. Български научни институти презентират няколко сорта, които са новост от европейски мащаб. На „Агра 2018“ специалистите ще се запознаят с разработки на всички научни институти от състава на Селскостопанската академия, ще видят пълната гама технологии, оборудване и услуги за агробизнеса, както и специализираната изложба „БиоАгра“. На най-модерни направления в отрасъла са посветени и няколко събития от съпътстващата програма. Екологичното производството е във фокуса на две конференции за биологично земеделие. На кръгли маси ще бъдат разисквани темите „Фермери на бъдещето - прецизно земеделие“, „Повишаване на ефективността в животновъдството“, „Конкурентоспособно  производство на плодове и зеленчуци“.

100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“: Младото мерло на известна българска изба ще опитат за първи път участниците в Дионисиевото шествие в Пловдив. 100-литровата бъчва ще бъде разположена на площад „Стефан Стамболов“, където ще се състои традиционният празник, предхождащ откриването на Международната изложба „Винария“. Той ще зарадва пловдивчани и гостите на града с кукерски игри, изпълнения на гайдари и концерт на фолклорния ансамбъл „Тракия“ на 17 февруари 2018 г., събота. Началото на веселбата е от 12 ч. в градинката до Римския стадион, а шествието ще потегли в 12.30 ч. начело с прочутата гайдарска трупа от Калофер. То ще мине по Главната улица и ще стигне до фонтана пред сградата на кметството. Всяка година тържеството събира многохилядна публика и завършва с огромно хоро. С обща наздравица се дава символичен старт на „Винария“. Тази година изложбата ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив, който е организатор заедно с Националната лозаро-винарска камара. Посетителите на „Винария 2018“ ще могат да опитат новата реколта вино, която още никъде не е показвана, да сравнят колекциите на над 50 български и чуждестранни изби, да опознаят вкуса на екзотични напитки, предлагани от водещи търговци. Нови акцент са плодовите ракии и коняци. Сред хитовите експонати на изложбата се открояват единственият в света бял коняк, най-изтънчените и стари марки шотландско уиски. За първи път ще бъде представена линията „Вино за забавление“ в арт бутилки и кенове с рисунки на известен художник на графити. Своя дебют ще направи и уникално българско вино, узряло с музика на Бетовен. Новост са ръчно навитите пури, отлежавали в специална кедрова стая. Посетителите ще могат да разгледат още три изложби, които се провеждат по същото време - „Агра“ заедно с „БиоАгра“, „Апи България“ и новата инициатива „Дибла – идеи и продукти за интериора“, обогатяваща съществуващото изложение „Хорека Пловдив“. Трима от гостите ще спечелят

Маврудът е един от най-старите български винени сортове грозде. Старите майстори казват, че виното Мавруд е тежко като желязо, буйно като еликсир, червено като рубин, сладко и силно като любовта. В месеца на виното д-р Ваня Велкова е избрала да разкаже една от легендите за производството на виното Мавруд, наследена от нейния дядо.Слушайте рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваня Велкова от Берлин днес, 16 февруари от 14:00 ч. и на 17 февруари от 02:00 ч. българско време. Ценители на българското, елате на www.tatkovina.com - зоната на хубавата музика, родната традиция и добрите новини от българските общности по света!

Трифон Зарезан - традиционния празник на лозарите и виното се отбелязва и на 14 февруари. Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от времето на древните траки. Пировете с вино на тракийските владетели Ситалк и Севт впечатлили древногръцки автори като Аристофан, Ксенофонт и Демостен. “Земя на хубавото вино” наричали в древността Тракия. Колкото и да призовават закрилата на светеца, обаче лозарите си знаят, че “лозето не ще молитва, а мотика”. Така че още докато празнуват, селските мъже вече се залавят за работа. Всички притежатели на лозя се обличат празнично на Трифоновден и отиват сред своите лозови “владения”. И без да се маят, се залавят да отрежат по няколко лозови пръчки. Така започват символично пролетната резитба на лозята. Затова наричат празника Трифон Зарезан. Ритуалът има свои варианти в различните райони. На места зарязват ритуално само по три или пет корена по ъглите и в центъра на лозето. В други райони се гледа кой лозар ще успее да отреже най-много лозови пръчки и по това се съди кой е най-добрият стопанин. Но навсякъде лозарите избират свой “цар” на лозята за започващия земеделски сезон. Вярва се, че неговите умения и благополучие ще се предадат и на всички останали лозари. След това ритуално начало на лозарската работа, вече може да започне по-веселата част от празника. Всеки от мъжете е донесъл бъклица с вино сред лозята. Но най-напред с вино се поливат зарязаните лозови корени. Това е още един магически ритуал за изобилна бъдеща реколта. След това вече мъжете могат и сами да се порадват на виното. Колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия лозарски сезон, според народното поверие. Така че през целия ден лозарите щедро се черпят с вино. Има дори обичай да къпят във вино своя новоизбран цар. Започнал рано сутринта сред лозята, празникът се пренася после и в селото. Шествие на лозарите обхожда всички къщи. Навсякъде домакините излизат да ги посрещнат и почерпят с вино.

Мнения
 • България / Екип радио Татковина

  Станахме на 9! 9 февруари е рожден ден на Интернет радио "Татковина". Девет години сме зае...Още

 • България / Георги Василев

  ВЕЧЕ 8ГОДИНИ ВИ СЛУШАМЕ ИНТЕРНЕТ РАДИО ТАТКОВИНА НА ИНТЕЛИГЕТНО ДА Е МИРНА И ПЛОДОРОДНА...Още

 • България / Екипът на радио Татковина

  Честита Нова година, приятели! Нека 2018 да е мирна и честита, да е здрава, плодовита, рад...Още

Кореспонденти днес:
Светла Кьосева
Светла Кьосева
журналист в българската секция на Унгарското радио.

Репортажът на Светла Кьосева е посветен на 100 годишнината от основаването на българското училище в Будапеща, открито на 25.02.1918 г. Като дългогодишен учител и директор на Будапещенското училище "Христо Ботев", тя с гордост и преклонение разказва историята от създаването му и делото на Константин Спиров, отец Симов и д-р Никола Милев. Негов правоприемник е откритото през 2004 г. училище за роден език.Слушайте днес, 23.02. от 15 ч. и на 24.02. от 3 ч. BG време, само на www.tatkovina.com


Новини
 • 23.02.2018

  В месеца на любовта и виното, с признателност и преклонение пред вековната българска тради...Още

 • 23.02.2018

  Слушайте в "Калейдоскоп" обзор на репортажите на чуждестранните кореспонденти на радио "Та...Още

 • 21.02.2018

  Новата рубрика "Ако искаш, можеш" с автор и водещ Дими Йорданова от Рим стартира днес. Вся...Още

 • 21.02.2018

  С последните новини от Първо българско неделно училище "Васил Левски" във Валенсия включва...Още

 • 20.02.2018

  НА www.tatkovina.com СЛУШАЙТЕ РУБРИКАТА "ЗЕМЕН РАЙ" С АВТОР И ВОДЕЩ ВЕСЕЛА ПАВЛУ ОТ НИКОЗИ...Още


Реклама
Creative Rays
Сдружение "Музите

Информационен справочник за българите в Бавария

Партньори и Приятели
Bulgaros.info Виена днес BALKANTO Ltd. is a full service Artist Management, Events Management, Events Marketing & Promotion Company based in Toronto, Ontario, Canada. Порталът на българите в Кипър
Bulgarians in UAE Българите в Австрия Българите в провинция Аликанте ISBI Френско-български форум в. Български Новини Българският портал за Валенсия