Слушайте ни online
listen
Winamp jetAudio
Подкрепете ни
PayPal Gift


Интернет радио Татковина


QR
Реклама

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН! ЗДРАВЕ И БЛАГОСЛОВЕНИЕ НА ПРАЗНУВАЩИТЕ ДНЕС - КАТЯ, ЕКАТЕРИНА, КЕТИ! Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир. (по информация на www.pravoslavieto.com)

ПОСЛАНИК ЙОРДАН ПЪРВАНОВ ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В ПРАГА (продължение):Усмивки озаряваха лицата на гостите при срещата им с творческите интерпретации на кирилските и глаголическите букви, знаци и символи сътворени от сръчните ръце на младите таланти от БСУ "Д-р Петър Берон" - Прага, Чехия, БНУ "Васил Левски" - Александруполис, Гърция, БНУ "Св. св. Кирил и Методий" - Истанбул, Турция, Българско училище за роден език в Будапеща и Халастелек и Основно училище с изучаване на български език в Шармелек, Унгария и БНУ "Асен и Илия Пейкови" в Рим, Италия. За многобройната аудитория голям интерес предизвика възможността да се срещнат "на живо" с младите творци от училището в Прага, които бяха индивидуално представени при връчването на наградите им. На събитието присъства г-жа Галя Тодорова - директор на Български културен институт в Прага, г-жа Силвия Кръстева - председател на сдружение "Българска православна общност в Република Чехия", гости от Мемориален комплекс "Св. св. Кирил и Методий" в Микулчице, представители на бизнеса, родители, учители и приятели. Залата се оказа тясна за желаещите да посетят изложбата . Изложбата бе открита официално от Н.пр. г-н Йордан Първанов - посланик на Република България в Чехия, който поздрави учениците за отличната работа под ръководството на г-жа Луиза Станева - учител по изобразително изкуство в БСУ "Д-р Петър Берон". Всички присъстващи на събитието отнесоха в домовете си екземпляр от печатното издание "Азбучен албум" и надеждата, че след нас уверено крачат родолюбиви и талантливи български деца. Изложбата може да бъде разгледана до 22.11.2019 г. Проектът "Заедно по пътя на Кирил и Методий" се осъществява с финансовата подкрепа на ОФ "Пловдив 2019" и "Креатив рей" ЕООД и е част от официалната програма "Европейска столица на културата" - Пловдив 2019. Следващата, последната изложба ще бъде открита в Рим - в Българския културен институт на 7.12.2019 г. Последвайте ни!

ПОСЛАНИК ЙОРДАН ПЪРВАНОВ ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В ПРАГА: Златна Прага ни посрещна в слънчева прегръдка между есента и зимата. Топлото ноемврийско слънце като за последно изпращаше ярките си лъчи върху буквите на светите братя Кирил и Методий, изрисувани с вдъхновение от талантливите ученици от българските училища в чужбина-партньори в проекта, включен в официалната програма на Пловдив-"Европейска столица на културата 2019". Уютната Актова зала на БСУ "Д-р Петър Берон" в Прага прие своята първа изложба-Азбучната колекция "Заедно по пътя на Кирил и Методий". Пропътувахме дълъг път по местата свързани исторически и географски с живота и великото дело на светите братя-създатели на славянската писменост-път който окриля, респектира и задължава да помним и предаваме на идните поколения делото и негаснещата им слава. След успешните седем изложби от цикъла, днес спираме в Златна Прага, в уютния дом на БСУ "Д-р Петър Берон". Трудно е да се опише с думи. Трудно е да се разкаже. Трудно е да предадеш вълнението на учениците работили по проекта при срещата им с цялата Азбучна колекция. То трябва да се види, да се преживее със сърцето, за да остане завинаги ярък спомен. Изложбата "Заедно по пътя на Кирил и Методий" събра много ученици, родители и гости за официалното откриване в Актовата зала на Българското училище в Прага, на 15.11.19 г. Госпожа Мария Носикова, директор на училището, сподели с вълнение и задоволство, че този ден е белязан с важни и значими за училището и общността факти - първото посещение на официални гости от Микулчице и първата изложба в Актовата зала, възкръснала в целия си блясък след години "самота". (ПРОДЪЛЖАВА)

Ученици от Българско неделно училище „Д-р Петър Берон” в Манхайм заедно с техни връстници от Еритреа и Кюрдското дружество с три награди за филма «На нивото на очите» (Augenhöhe). През изминалата учебна година деца от БНУ „Д-р Петър Берон” заедно с техни връстници от Еритреа и Кюрдското дружество, инициираха, създадоха и участваха в късометражния филм. С него те бяха вече и на други два конкурса, от които се върнаха с награди. От Международния филмов фестивал във Венеция Ciac junior се върнаха с награда за продукция, а от Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство Арлекин във Варна се върнаха със специалната награда в чест на журналистката Петя Петрова. Наградата, получена от град Манхайм, е вече трета поред. Идеята за филма даде малкият Робин, който разказа на по-големите как той винаги, когато види по пътя или по парковете боклуци, ги събира и ги хвърля в кошовете. Целта на децата е да отправят предизвикателство към възрастните, с което да ги накарат да се замислят опазват ли наистина околната среда, както твърдят. Натъженият Влади показва горчивата истина на родителите си. Забързани в ежедневието си, често дори не осъзнаваме какви вреди нанасяме на природата. В знак на протест срещу замърсяването и за да привлекат вниманието на възрастните към тази проблематика, децата измислят рап, който изпълняват в двора на училището. Ще се присъедини ли някой към тях…? Филмът е на немски език и с английски субтитри, а накрая малките еко-активисти се обръщат към публиката и на майчиния си език. Актьорите се надяват посланието от филма да достигне до колкото се може повече хора. Може би така ще привлекат и други съмишленици и последователи, с които заедно да се борят за една чиста планета… С тази надежда оставаме и ние, екипът на българското училище в Манхайм, и продължаваме да насърчаваме, подкрепяме и подпомагаме нашите деца в тяхното развитие, техните мечти и стремежи.

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПЪТУВАМЕ С АЗБУЧНАТА КОЛЕКЦИЯ "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ". ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА В ПРАГА НА 15.11. В БСУ "Д-Р ПЕТЪР БЕРОН". НИЕ ЩЕ БЪДЕМ ТАМ. А, ВИЕ? ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ! Проектът "Заедно по пътя на Кирил и Методий" е включен в официалната програма "Европейска столица на културата - Пловдив 2019" и се посвещава на Десетгодишнината от създаването на Интернет радио "Татковина". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОФ "Пловдив 2019" и "Креатив рей" ЕООД. Последната, девета изложба от цикъла ще бъде открита в Български културен институт в Рим на 7 декември 2019 г.

БЪДЕТЕ ГОСТИ НА ЗАКЛЮЧИТЕЛНИЯ ЕТАП НА ЕДИНАЙСТОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА "АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ" ВЪВ ФРАНКФУРТ НА МАЙН, ГЕРМАНИЯ Фестивалът се осъществява с медийната подкрепа на Интернет радио "Татковина" - Радиото на българите по света!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СЪНАРОДНИЦИ! ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ! ПОКЛОН ПРЕД РОДОЛЮБИВОТО ДЕЛО НА ПРЕДЦИТЕ НИ И НА БУДИТЕЛИТЕ ДНЕС! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ! ЗА ПЪРВИ ПЪТ Е ЧЕСТВАН В ПЛОВДИВ ПРЕЗ 1909 ГОДИНА.

НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ОТКРИ НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ЗА УЧЕНИЦИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ В БНУ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В АТИНА С думи на радост и гордост Любов Чалъкова, ученичка от БНУ "Св. св. Кирил и Методий" разказва за старта на учебната година и новите образователни предизвикателства пред учителския екип и многобройните ученици. Запазена марка на училището е да редуват учебна и събитийна дейност, да помнят и да славят светлите български празници и имена в нашата история. Всички подробностите чуйте в репортажа на Любов Чалъкова днес, 31 октомври от 15:00 ч. и на 1 ноември от 03:00 ч. BG време, единствено на www.tatkovina.com

„Мистерията на българските гласове“ очарова и Скандинавия - Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм и Осло са в плен на родния фолклор С огромен успех продължават концертите на хора „Мистерията на българските гласове“ с Лиса Джерард от есенното им турне за представяне на албума „БууЧииМиш“. След Скопие, Загреб, Любляна и Прага дойде ред на четирите скандинавски столици. Първото място, което българките и австралийската звезда разтърсиха с авангардния си проект, бе театър „Савой“ в Хелзинки. Концертът започна с появата на финландската певица Емми Куянпаа заедно с няколко от солистките на хора, които изпълниха българска народна песен. Емми е изучавала тайните на прочутото нашенско гърлено пеене в АМТИИ в Пловдив. След края на концерта, заедно с възторжените аплаузи, поредна изненада очакваше „Мистерията...“ За да ги поздравят бяха дошли живеещите във Финландия бивши техни колежки Гергана Попова и Невяна Ганева, участвали в записите на албума „БууЧииМиш“.

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ДЕНИЦА САЧЕВА ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В навечерието на Деня на народните будители, на 25 октомври госпожа Деница Сачева - заместник-министър на образованието откри изложбата „Заедно по пътя на Кирил и Методий“. Азбучната колекция гостува в Министерството на образованието и науката със съдействието на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа". Отворена е за посещения до 5 ноември. Тази изложба е извън планираните в проекта, но приехме с удоволствие поканата на МОН да представим творческите интерпретации на кирилските и глаголическите букви, знаци и символи сътворени от учениците от българските училища, чиято дейност министерството финансира. Изказани бяха много положителни отзиви и похвални слова за младите творци от училищата - партньори: Българските неделни училища "Васил Левски" в Александруполис, "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул, "Асен и Илия Пейкови" в Рим, Българско училище за роден език в Будапеща, филиала в Халастелек и Основно училище с изучаване на български език в Шармелек, Унгария, и БСУ "Д-р Петър Берон" в Прага. Проектът "Заедно по пътя на Кирил и Методий" е включен в официалната програма "Европейска столица на културата - Пловдив 2019" и се съфинансира от едноименната фондация и "Креатив рей" ЕООД. Следваща изложба ще бъде открита на 15.11. в БСУ "Д-р Петър Берон" в Прага, Чехия. Последвайте ни!

Мнения
 • България / Интернет радио Татковина

  ЧЕСТИТ ПЪРВИ ЛЕТЕН ДЕН, СЛУШАТЕЛИ НА ИНТЕРНЕТ РАДИО "ТАТКОВИНА". ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ ВЕСЕЛО И НЕ...Още

 • България / Георгиева

  Честита баба Марта ! ❤

 • България / Интернет радио Татковина

  Благодарим ти за хубавите думи, Роман. Заслугата за хубавата музика е благодарение на проф...Още

Кореспонденти днес:
Новини
 • 24.11.2019

  ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН! ЗДРАВЕ И БЛАГОСЛОВЕНИЕ НА ПРАЗНУВАЩИТЕ ДНЕС - КАТЯ, ЕКАТЕРИНА, КЕТИ! С...Още

 • 18.11.2019

  Ученици от Българско неделно училище „Д-р Петър Берон” в Манхайм заедно с техни връстници ...Още

 • 18.11.2019

  ПОСЛАНИК ЙОРДАН ПЪРВАНОВ ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В ПРАГА: Злат...Още

 • 18.11.2019

  ПОСЛАНИК ЙОРДАН ПЪРВАНОВ ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В ПРАГА (прод...Още

 • 11.11.2019

  ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПЪТУВАМЕ С АЗБУЧНАТА КОЛЕКЦИЯ "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ". ЗАПОВЯ...Още


Реклама
Creative Rays
Сдружение "Музите

Информационен справочник за българите в Бавария

Партньори и Приятели
Bulgaros.info Виена днес BALKANTO Ltd. is a full service Artist Management, Events Management, Events Marketing & Promotion Company based in Toronto, Ontario, Canada. Порталът на българите в Кипър
Bulgarians in UAE Българите в Австрия Българите в провинция Аликанте ISBI Френско-български форум в. Български Новини Българският портал за Валенсия